Orígens de l’Handbol a Parets

El 26 de desembre, dia de Sant Esteve, de 1954, el Club Balonmano Juventud Parets va iniciar el seu camí. Fou el tercer club esportiu fundat al municipi, per darrera del Club de Futbol i el Club Bàsquet. Una de les raons per les quals es va crear l’entitat va ser perquè el bàsquet ‘desaparegué’ de la competició oficial per un problema d’ordre públic. A més, la coincidència que el Club de Futbol Parets no passava per un bon moment, va incentivar la creació d’aquest esport al poble.

La proximitat i influència que tenia Granollers, bressol de l’handbol a Catalunya i a Espanya, va ser molt clara. Hi ha tres noms claus en la fundació d’aquest esport a Parets: el metge de capçalera de Parets, tot i que granollerí, Francesc Canal i Anfrés, i els paretans Jaume Anfruns, pastisser i un home sempre lliurat de forma desinteressada a qualsevol iniciativa cultural, social o esportiva a Parets, i en Josep Ribas, un gran mecenes de la cultura i l’esport local. Ells van acceptar una proposta de la ‘Delegación Frente de Juventudes’, canalitzador dels esports en aquella època del Franquisme, perquè es fessin càrrec de la seva implantació a Parets del Vallès.

Al 26 de desembre de 1954, quan es va celebrar a Parets un Torneig Triangular, en el qual van participar els equips de la Penya Meyba, la Penya Olímpica i el BM Granollers, tots de la capital de la comarca. En no existir cap ubicació concreta per aquest esport, es va condicionar la plaça de l’Església com a pista de joc. Els qui seran els primers jugadors locals van poder veure aquells partits i van anar aprenent a jugar, supervisats per Francesc Canal. En aquell triangular es va generar molt entusiasme i impacte entre els paretans que, de seguida, van parlar de formar un equip.